Dec 3, 2010

menu ini malam

salam and hi u ols~ malam ni nak buat entry express je, boleh kan?? ok, nak gitau camane nak masak spegeti yang the simplestsesssss~ dari spesis bolonis ler jugak~ ha mik ko melayu betol tu eja bolonissss, nguh2..kenapa? ada yang da pandai buat lain2? xpelah~ mesti ada je yang xreti nak buat bolognaise kan?? macam my sister..oppss, nges2... meh belajau sket naa~ kita pakai y mushroom vroom3! cekidaaauttt~




BAHAN-BAHAN ye tuan2 dan puan2 sekelian...owh and cik adik and abg2 bujang rakyat dewata:
1. spegeti (salunyer i pakai San Remo je), and yang ni da siap patah dua sebab? saje2


2. buah tomato, sebiji je i pakai tadi (baru lepas makan, hoho).. potong dadu kecik2 je

3. tomato puree.. ni mushroom taste ok u ols~ ikut sedap tekak, nak pekat letak extra2 ( mcm ak buat td, tapi lau pekat sangat kena adjust dengan gula sikit...sikit ok! sebab nt masin plak lau xletak gula)

4. ekceli ada ayam tapi td x sempat nak snap, tgn basah.. and belilah yang bahagian banyak isi sebab nak jadi bahan sos tu kan, kalau dok amik yang tulang tualang tu kang ada polak tercokek.

5. And sebab mushroom paste, add button mushroom ye, potong 4 mushroom tu adik2 ye, ikut suka pun ok jugak.. i xbeli sebab td g pacific, xjmp yang stok halal, jgn makan y diragui....ok? *wink2


      
( 2 pic ni taken from pck Google.. kumawo ahjussi)



CARA-CARA NAK MASAK?? ouh simpolll jerr~
1. rebus (rebus ke perkataan tu? masak? tah ler..) spegeti tu dalam periuk, and masukkan SIKIT garam and minyak. kenapa? supaya spegeti tu nt xmelekat and berdating dalam periuk. garam? so nanti spegeti tu xde ler tawar hebeh..ok? pic ni yang da siap, tunggu masa nak soh my bro tos kan je kat sinki and put it in a...a...tah apa, bekas lah kan, xkan nak letak kat penapis nak hidang... aiyaaaak~

2. panaskan kuali, td i pakai nonsticky pan, sonang sket nak menyental nanti (pun bukn ak basuh, haha).. goreng ayam tu, xperlu bahan tumis segala ok gewls? just pan yang panas, and deusshhh!!! (bunyi ayam kena pan panas)..goreng2 sampai ayam tu macam da xlarat nak mentah2, and then masukkan cendawan butang u ols.. episod ni i xpakai sebab? sebab i xbeli, so ayam je i goreng. cendawan sila layan dia dalam pan tu hingga macam semput2 layu ok?

3. lepas da agak2 xlarat dorang dok lama2 dalam pan tu, masukkan puree tu ke dalam pan, ikut skati nak pekat mana, tapi lau pekat sangat, tambah sikit air, garam n gula untuk adjust rasa. mestilah x nak pahit, x nak masin, and x nak plak bolonis ni manis kan?? sedap2 rasa ghetuuu~ i cuit2 garam n gula td sebab dari full botol paste tu sampai tinggal suku, nak pekat, and rasa mushroom tu naik, hambek ko, sejemput je tinggal.

4. bila da agak2 cun je sauce tu dalam pan, macam da masak2 da gedik2 nak soh angkat kuar, masukkan tomatoman yang dipotong dadu td ok? tabur je gitu2..


 




FINALLY!!!!
ouuuhhh2~ terujeeeee sebab da lapoooo! inilah dia hasilnyer!!! bolognis spegeti ak di malam2 hari ketika hujan anjing-kucing kat luar rumah. sanggup tu pakai sweater labuh2 redah hujan nek motor dengan my brother, g pacific semata2 nak beli bahan nak masak mendalah ni. so? makan!!!





p/s~ komen mr abah? ok! bila abah kata ok means really ok, sebab selalunya dia akan kata 'Bolehlaaa'...ouh xsuke sungguh komen xmembina ituhhhh~!!!! misi puaskan hati mr abah dgn my spegeti -->> SUKSESSS!!!

No comments:

Post a Comment