Sep 15, 2009

samosa bukn a famosa lalala~

hari ni tuan2 n cik2 (puan2 mest da pndai buat)...kita akn belajar membuat SAMOSA!!!


ye bendalah ni paling senang n ak ske buat tp MEMENATKN sbb lama duduk, nk melipat bla3...


1. BAHAN2 INTI: memula kita potong bahan2 cm kentang, sengkuang, lobak merah, n kcg pnjang ikut skati (ku buat bentuk dadu)...pic xde so anggap je bahan2 tu cm dadu...n perap ngn serbuk kari






2. BAHAN2 TUMIS: blend 2 bwg merah+6 bwg putih+3 tgkai cili merah basah.


3. ITS COOKING TYM: da siap blend tu, tumis smpai wangi n masukkan bahan2 initi td. goreng smpai (hangit?? no no no~)... sampai ler kuah n air basah2 bahan tumis tu kering sket. nt jd cmnih...ha da ad pic, hehe



4. SAMOSA MAKEUP: sediakan kulit popia utk dijadikn 'sampul' kepda inti nih td (cm isi karipap tp ley pelbagaikn)




5. PROSES MELEKAT/GAM: lipat di kiri n kanan kulit popia ini, n 'gam'kn guna tepung (...JGN GUNA GAM UHU!hoho...)





6. FINALIZING: ble da siapkn kulit popia n tepung nih, masa utk letak inti ke kulit popia y da dilipat... cmnih~



7. then pas keje melipat dilakukan...walla~ jd le ENCIK SAMOSA...



so secara keseluruhannyer bahan y ku gunakan mlm td... ni ler sedara2 tepung, kulit popia, n bahan inti y sedara karipap...inti tu ikut mood, y ni ku buat vege...kdg2 lau rajin nk memotong2, ku buat daging, xpn ikn bilis, or udang kering...





jgka masa inti beku adalh between 3-5 hari b4 nk buat samosa baru...n y da siap jd samosa bley tahan dlm peti sejuk utk 4 hari...sebab kejap je pn nk goreng, apatah lg utk dimkn!





buka nt nk goreng r...lalala~




SELAMAT BERBUKA!!!







2 comments:

  1. bestnye samosa! cam senang jek nak wat..nti ku try la wehh

    ReplyDelete
  2. bley2...pastu pos kt ak, jgn isi keli plak dlm tu yer, hoho

    ReplyDelete